Life hack voor ongelukkige planten

Life hack voor ongelukkige planten


Life hack voor ongelukkige planten. Heb jij dat ook wel eens? Dat je er maar niet achter komt wat je plant nodig heeft? Hij leeft wel, hij bestaat maar daar is ook alles mee gezegd. Nieuwe groei is in geen velden of wegen te bekennen, laat staan bloemknoppen. Je probeert van alles: meer licht, andere temperatuur, hogere luchtvochtigheid, meer water, minder water maar niks lijkt te helpen. In deze blog vertel ik je over mijn life hack voor ongelukkige planten en hoe mijn bonte Monstera hierdoor eindelijk nieuw blad aan ging maken.

Het begon allemaal toen ik op Instagram werd benader door het bedrijf WaterWick met de vraag of ze me hun product mochten toesturen. Het zou gaan om een zogenaamd ‘self-watering system’.
Toevallig was ik al bekend met hydrocultuur (lees er hier meer over) en ondertussen erg geïnteresseerd geworden in andere systemen. Dus: ‘Ja, kom maar op met dat pakketje!’
En een paar dagen later maakte ik kennis met de WaterWick ClickStick.

Het systeem bestaat uit een binnenpot, een buitenpot en een zogenaamde ClickStick. De potten passen zo in elkaar dat er onderin de buitenpot een reservoir overblijft. De ClickStick bestaat uit een soort plug met daaraan een koordje bevestigd die je onderin de binnenpot kunt steken waardoor de ene kant van het koord in de aarde geplaatst wordt en de andere kant in het reservoir van de buitenpot hangt. Kijk zo:

 

Het enige wat je zelf hoeft te doen is af en toe het reservoir bijvullen met water, evt. gemengd met plantenvoeding. De wick en je plant doen de rest. Door middel van het koordje nemen de wortels namelijk precies wat ze nodig hebben. Het systeem is gebaseerd op capillaire werking; het water komt, tegen de zwaartekracht in, door het koord omhoog waarna de wortels van je plant het op kunnen zuigen. Hoe meer vocht de wortels opnemen, hoe meer er door de wick omhoog komt. Wanneer je het reservoir gevuld houdt, krijgt je plant altijd gelijkmatig water waardoor hij altijd in een ‘happy zone’ verkeert.

Terug naar mijn eerste ervaring met WaterWick. Toevallig had ik net 2 Kaapse Viooltjes gekocht en ik besloot één ervan de wick te geven en ze daarna naast elkaar in de vensterbank te zetten. Beide Viooltjes waren even groot en hadden evenveel bloemen, het enige verschil was de kleur. En kijk het verschil na een maand. Links met WaterWick en rechts kreeg 1x per week water vanaf een schotel.

Na dit succes durfde ik het aan om mijn bonte Monstera, die na 6 maanden nog steeds geen nieuw blad had gemaakt, ook een ClickStick te geven. En ja hoor, na een paar weken zag ik een nieuw blad verschijnen en ondertussen ontrolt het ene bonte blad na het andere!

 

Ook een tweede Kaaps-Viooltjes-duo liet het verschil heel goed zien. Links krijgt 1x per week water van onderen en rechts heeft een WaterWick.

 

En kijk eens hoe prachtig deze roze Calissia er bij staat!

 

Ik ben overtuigd, jij ook?

Zelf proberen? 

De Clicksticks zijn hier verkrijgbaar en hier vind je meer producten van Waterwick bij Bol.com.

Life hack voor ongelukkige planten