Hoe verzorg je een Hoya

Hoe verzorg je een Hoya. De Hoya wordt ook wel Wasbloem genoemd. Ze sierden de woonkamers van onze ouders en grootouders in de jaren 70 en nu zijn ze helemaal terug van weggeweest. Naast de klassiekers als de Hoya carnosa en de Hoya bella zijn er nu vele andere soorten verkrijgbaar. In deze blog leer ik je alles over de verzorging van de Hoya, mijn favoriete plant.

Gemakkelijke plant?

Hoewel er vaak wordt beweerd dat Hoya’s gemakkelijke planten in de verzorging zijn, geldt dit niet voor alle soorten. De Hoya carnosa is een sterke plant die snel tevreden is en in verschillende omstandigheden kan groeien maar de Hoya linearis heeft bijvoorbeeld al wat meer noten op haar zang. Dit heeft de maken met de specifieke behoeften van de soort. Het plaatje hieronder laat zien dat Hoya’s in het wild in een groot gebied groeien; van Taiwan in het noorden tot Australie in het zuiden en van Pakistan in het westen tot Nieuw Guinea en de Pacific in het oosten.

Uit het boek “The Genus Hoya” door Anders Wennstrom & Katarina Stenman

In een dermate groot gebied zijn de groeiomstandigheden verschillend. Een Hoya die hoog in de Himalaya groeit zal andere behoeften hebben dan zijn soortgenoot uit de warme vochtige bossen van Papua Nieuw Guinea. Toch ga ik hieronder proberen om wat algemene tips over de verzorging te geven.

Licht

Er wordt vaak gezegd dat Hoya’s schaduwplanten zijn. Hoewel de meeste soorten op een plek met weinig licht best zullen overleven, hebben ze om te groeien en bloeien toch behoorlijk wat licht nodig. De Hoya kerrii doet het in de volle zon zelfs heel goed. Voor de meeste soorten is een raam op het zuiden echter te veel van het goede waardoor de bladeren geel worden of zelfs verbranden. Een raam op het oosten of het westen is voor de meeste Hoya’s goed. Ik vind zelf de Hoya carnosa het mooist op een plek met weinig licht. De bladeren krijgen dan een prachtige donkergroene kleur maar bloemen zullen bij weinig licht nooit verschijnen. Je kunt niet alles hebben…

Pot

Allereerst: gebruik altijd een pot met drainage gaten! Een Hoya is erg gevoelig voor wortelrot dus een laag water onderin de pot is funest. Naast een goede drainage is het formaat ook erg belangrijk. Hoya’s houden van een kleine pot, er wordt zelfs gezegd dat ze alleen kunnen bloeien wanneer ze potgebonden zijn. Een te grote pot maakt bovendien dat de aarde te lang nat blijft waardoor er wortelrot kan ontstaan. Verpotten hoeft bijna nooit, er zijn mensen die hun oude Hoya al 15 jaar in dezelfde pot(grond) hebben staan.

Potgrond

Hoya’s groeien in het wild als epifyt op bomen. Ze staan dus niet met hun wortels in de grond. Om ze toch in een pot in de woonkamer te kunnen houden, is het belangrijk dat de potgrond goed draineert. Wanneer de grond te nat blijft of wanneer het water niet goed weg kan lopen, zullen de wortels snel gaan rotten.

Veel Hoya liefhebbers maken hun eigen mix voor potgrond. Mijn eigen mix bestaat uit fijne schorssnippers, kokospotgrond en perliet. Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren en het is een kwestie van uitproberen wat je zelf het prettigst vindt. Het gaat erom dat het water er gemakkelijk uit kan lopen maar dat de mix toch voldoende vochtig blijft zodat de wortels niet uitdrogen. Als test kun je de mix nat maken en er een bal van maken in je hand. Wanneer de bal uit elkaar valt als je hem loslaat dan is de mix goed. Blijft de mix aan elkaar kleven dan zit er te veel potgrond in en kun je houtsnippers toevoegen.

Als je geen zin hebt om zelf een mix te maken dan kun je ook orchideeën potgrond gebruiken. Ik zou dan wel terracotta potten gebruiken zodat de aarde sneller uitdroogt.

Hoya’s doen het ook erg goed op hydrocultuur, hier lees je er meer over.

Water geven

Over het algemeen hebben Hoya’s weinig water nodig. Zoals ik hierboven al omschreef, groeien ze in de natuur als epifyt op bomen en drogen snel weer op na een regenbui. Toch heeft de ene Hoya meer, of liever gezegd vaker water nodig dan de ander. De Hoya linearis en de Hoya bella leven in het wild bijvoorbeeld in gebieden waar meer regen valt waardoor deze soorten wat meer water lusten.

Hoe vaak je Hoya water nodig heeft, hangt af van de omstandigheden waarin je plant staat. Ik houd zelf geen vast schema aan. Door te kijken en te voelen kun je heel goed bepalen wanneer je plant behoefte heeft aan water. Dit is de ene keer na 1 week, de andere keer na 2 weken en soms zelfs pas na 4 weken. De meeste Hoya’s slaan water op in hun bladeren. Wanneer het blad wat minder stevig aanvoelt is het tijd voor een gietbeurt. Maar kijk uit: wanneer het blad slapper is en de pot voelt nog zwaar, dan is er iets mis. Controleer dan de wortels!
Als het blad iets (het woordje iets is hier heel belangrijk!) minder stevig aanvoelt en de pot voelt licht wanneer je hem oppakt dan is het tijd om water te geven. Het is een misvatting dat je de plant maar een klein beetje water hoeft te geven. Houdt de pot onder de kraan en laat het water er goed doorheen stromen totdat de aarde volledig verzadigd is. Laat hem daarna heel goed uitlekken zodat er geen water onderin de pot blijft staan.

Een flink aantal van mijn Hoya’s staat nog in de pot en aarde van de kweker. Deze potten bewater ik van onderen. Wanneer het blad IETS minder stevig aanvoelt en de pot licht is, zet ik ze in een bak met water en laat ze daarna goed uitlekken.

Voeding

Een Hoya heeft weinig voeding nodig. Ik geef ze van maart t/m september 1x per maand vloeibare orchideeën voeding. Voor alsnog doen ze het hier goed op maar wellicht ga ik me hier nog eens verder in verdiepen en uitzoeken wat de verschillende Hoya soorten precies nodig hebben.

Luchtvochtigheid

De meeste Hoya’s houden van een hoge luchtvochtigheid. Vooral in de wintermaanden is de lucht in onze woonkamers vaak erg droog. Ook hier verschilt het weer per soort maar gemiddeld zal een Hoya een luchtvochtigheid van minstens 45% nodig hebben. Ik kan je een luchtbevochtiger sterk aanbevelen!

Winterslaap

Veruit meeste Hoya’s zullen in de winter veel langzamer gaan groeien, ze zijn zogenaamd semi-dormant. Hij doet dit om energie te besparen tegen de winterse omstandigheden. Tijdens deze slaapstand heeft je Hoya een stuk minder water nodig, pas je watergift hier dus op aan!

Bloei

Wanneer je goed voor je Hoya zorgt en hem de juiste verzorging en omstandigheden geeft, zal hij je belonen met de meest prachtige bloemen. Wanneer dit zal gebeuren is soms een raadsel en het kan jaren duren maar het is zeker het wachten waard!
Veel soorten bloeien in het voorjaar en de zomer maar sommigen zoals de Hoya thomsonii en de Hoya calycina doen dat in de herfst, wanneer de dagen korter worden.

Op mijn Instagram account @urbanjungling deel ik zogenaamde Plant Care Guides van verschillende planten. In deze ‘guides’ kun je onder andere terugvinden of de plant graag uitdroogt tussen de gietbeurten of liever vochtig blijft.

17 reacties

  1. Het is inderdaad heel erg afhankelijk van waar die staat, hoeveel licht, hoeveel water, welke aarde en welke soort Hoya!

    Ik vind mijn Hoya carnosa ook het leukst donker 👌🏻🌱

    Groetjes Ann (Puur A, Vleer)

  2. Ik heb twee Hoya Carnosa’s en die zijn inmiddels 50 jaar oud. Ze zijn meerdere malen verhuisd. Ieder jaar bloeien ze volop. Ik heb ze beiden slechts eenmaal in een iets grotere pot gezet. Eenmaal per jaar zet ik ze buiten en worden de bladeren helemaal schoongespoeld. Wat een mooie en dankbare plant!

  3. Hoi, ik heb pas een Hoya tricolor. Ze hangt op een meter van mijn raam op het zuiden, vlakbij de luchtwasser. Zou ik haar toch verder weg moeten hangen? Dank voor de hulp.

  4. Wat een super leuk blog met fijne info.
    Ik heb sinds kort een Hoya tricolor, deze staat naast het raam. Echter worden de jonge blaadjes telkens bruin en hard of ze worden slap en vallen vervolgens af.
    Staan hij dan toch te donker of misschien te warm wand het is vlakbij de verwarming.

    1. Dankjewel, wat leuk om te horen! Jong blad is het meest kwetsbaar dus dat zal als eerste afvallen wanneer je plant niet helemaal blij is. Het kan vanalles zijn. Te weinig of te veel water of misschien een te lage luchtvochtigheid.

  5. Ik ben sinds kort in het bezit gekomen van een Hoay carnosa tricolor met de naam “Bordvare”
    Is deze naam bij u bekennd, Ik kan hem n.l. nergens vinden.
    Uw antwoord graag tegemoet ziend met vriendelijke groeten Noor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief